Koliko smo spremni da podržimo medije u Srbiji?

News

Datum: Sep 27, 2020 / Izvor:

U domaćoj javnosti postoji svest o neophodnosti pružanja finansijske podrške nezavisnim i lokalnim medijima, kao i o konkretnom iznosu koji bi mogao biti izdvojen na mesečnom nivou. Ali, u Srbiji postoji i nedovoljna informisanost po pitanju raspodela budžeta namenjenih medijskim kućama i redakcijama. Sve ovde navedeno proističe iz ključnih nalaza istraživanja „Potrebe i navike medijske publike u Srbiji” koje je sprovedeno u junu prošle godine. Čak 33 odsto ispitanika u navedenom istraživanju smatra da mediji u Srbiji već dobijaju neophodnu finansijsku podršku iz budžeta, odnosno od novca koji plaćaju poreski obveznici. Ovakav odgovor jasno otkriva da građanima nisu u potpunosti poznati načini raspodele budžetskih sredstava, odnosno da su ta sredstva u najvećoj meri nedostupna redakcijama nezavisnih i lokalnih medija koji poštuju principe novinarskog posla i objektivnog izveštavanja.

Isto istraživanje otkriva da je 11 odsto građana Srbije raspoloženo da podrži medije, i to sa prosečnim mesečnim iznosom od 745 dinara. Više od polovine ispitanika je spremno da medije podržava kontinuirano, dok su ostali raspoloženi za jednokratnu podršku.

Upitani za razloge, ispitanici kao glavne navode da žele da podrže medije koji obrađuju „teme koje su im lično važne” (38%), „omogućavaju informacije do kojih nemaju svi pristup” (15%), „zbog toga što je trošak zanemarljiv” (13%), a među ostalima pominju se jednostavnost mehanizma plaćanja, odnosno želja da se „podrže mediji koji imaju jasnu misiju”.

Kampanja „Nezavisni mediji zavise od tebe” fokusiraće se na ona pitanja i aspekte funkcionisanja medijske scene u Srbiji koji zahtevaju jasnije i glasnije odgovore, a sa ciljem da stvori dodatni prostor za dijalog i predstavljanje medija od kojih zavisi naše razumevanje društva u kojem živimo.

VESTI

Image

ZORICA VIŠNJIĆ, LOZNIČKE NOVOSTI: "NEZAVISNI MEDIJI I GRAĐANI SU PRIRODNI SAVEZNICI"

Novinari iz nezavisnih lokalnih medija su najbolji izvor informacija u kakvoj situaciji je medijska scena u Srbiji, zato što žive i rade u specifičnim uslovima i manjim sredinama. Zato je Zorica Višnjić jedan od najboljih sagovornika na tu temu. Sa nekadašnjom Predsednicom Upravog odbora Lokal presa i donedavnom predsednicom Upravog odbora Saveta za štampu razgovorali smo o odnosu medija i građana, uticaju medija na lokalne sredine i o borbi za kvalitetno novinarstvo.

Detaljnije
Image

MARIJA VUČIĆ (KRIK): POGONSKO GORIVO NEZAVISNIH MEDIJA U SRBIJI SU ENTUZIJAZAM I HRABROST

Šta motiviše novinara da nastavi da radi svoj posao profesionalno, bez obzira na neprekidne napade i negativnu kampanju? Kompletan intervju sa Marijom Vučić, dobitnicom prve nagrade za najbolje izveštavanje o sivoj ekonomiji, pobednicom prve generacije "Škole digitalnog novinarstva" i sadašnjom novinarkom KRIK-a na projektu "Raskrikavanje" pročitajte u nastavku.

Detaljnije
Image

NEZAVISNI MEDIJI ZAVISE OD TEBE!

Pokrenuta je kampanja za podršku održivom poslovanju medija u Srbiji pod nazivom „Nezavisni mediji zavise od tebe!”, a čiji je cilj informisanje i edukacija građana o potrebi i načinima pružanja podrške medijima koji rade u javnom interesu.

Detaljnije

Video

PODRŽI MEDIJE

Ono što znamo, čujemo i vidimo zavisi od njih. A oni zavise od naše podrške. Podrži medije! Jer nezavisni mediji zavise od tebe!

Još video materijala